Tidspress
– hur hanterar vi det?

”Tiden räcker aldrig till.” ”Jag hinner inte med det jag vill.” ”Åh, vad jag är stressad.” Känner du igen dig? Visst känns det allt oftare som om man bara har mer och mer att göra, att tiden är knapp. Är det den nya tekniken som förstör för oss? Kan det till och med vara så, att kvinnor är sämre på att koppla av från förpliktelser och njuta livet än män?

Disken hopar sig i köket, mobilen ringer, tvätthögarna växer sig enorma, barnen ska hämtas och lämnas, skjutsas till diverse aktiviteter och så – javisst, ja – jag skulle ju bara skicka det där jobbmejlet innan jag sticker ner till affären och handlar lite frukostmat, innan föräldramötet drar i gång … Pust!

Det är inte lätt att vara heltidsarbetande förälder på 00-talet. Kraven är många och kommer från alla möjliga håll, men kanske allra mest från oss själva. Det är inte för inte som perfektionism är ett utmärkande, gemensamt drag hos de flesta människor som drabbas av utmattningsstress.

”Män har lättare att slappna av och se förbi alla måsten i hemmet.” ”För mig känns det som om män tar livet med mycket mer lugn. Att de har det lättare att strunta i vissa uppgifter och krav. Och de ser ut att njuta mer av livet tack vare detta.” Rösterna och tankarna kring skillnaderna mellan kvinnors och mäns upplevda stress diskuteras ofta kring fikabord och över lunchtallrikar.

Men hur är det egentligen? Finns det verkliga skillnader i hur män och kvinnor upplever tidspress och stress?

Aleksander Perski, chef vid stressmottag-ningen på Karolinska Institutet, har under flera år studerat hur människor reagerar under stress och press. Han menar att det visst finns tydliga, könsrelaterade skillnader i hur män och kvinnor hanterar stress.

– Forskningen visar att kvinnor blir mer stressade av saker som har dignitet, hälsorelaterade saker och hot mot barn och familj, det vill säga saker av mer allvarlig karaktär, medan män oftare stressar över jobbrelaterade saker, säger han.

Okej, men en överfull diskho, en bortglömd matsäck eller ett missat föräldramöte är ju knappast ett hot mot barn och familj. Finns det även skillnader i hur vi kvinnor stressar upp oss över mindre livshotande saker? undrar jag. Javisst, menar Aleksander Perski, forskningen har visat att kvinnors stressnivå ökar mot slutet av arbetsdagen när det är dags att gå hem till sitt ”andra jobb”, medan männens nivå av stress sjunker vid samma tid. Alltså ett klassiskt exempel på skillnaden i ansvarsområden i hemmet och därmed i stresspåverkan.

– Det är tydligt bland våra patienter att den stora skillnaden mellan könen uppstår när barnen kommer.  Barnlösa par spenderar ungefär lika mycket tid på förvärvsarbete och hemarbete. Men när barnen kommer tycks vi falla in i gamla könsroller. Kvinnan tar hand om hemmet i högre grad än mannen och dubbelarbetar därför mer, säger Aleksander Perski.

workinghard

Hemstress

Det dubbelarbetet leder till en ökad stress hos kvinnor, som inte i samma utsträckning tillåts, eller tillåter sig, att varva ner efter en dag på jobbet, utan i stället ska ta itu med sitt ”andra jobb”, det vill säga hemmet. Männen kommer alltså hem från jobbet och ”vilar sig” medan kvinnors stressnivå ökar inför arbetsdagens slut då barn ska hämtas på skola och dagis eller skjutsas till aktiviteter, middagen ska inhandlas och lagas och alla hushållsbestyren klaras av. Typiskt, kan man tycka som kvinna. Varför ska det vara så orättvist och varför ska vi tjejer jaga upp oss mer över att tvättkorgen dignar eller att kylen gapar tom?

Men det finns lösningar på problemet, menar Aleksander Perski. Fast de är inte genomförda i en handvändning. Det kräver ansträngning från båda parter.

– Det handlar förstås om att bryta mönster. Att införa mer demokrati i hemmet och dela på ansvaret för familjen och hushållet. Och då menar jag inte att männen ska byta vinterdäck och måla fönsterbågar medan kvinnorna ta hand om disken och tvätten. Det måste bli jämlikt på samma villkor, männen måste också ta ansvar för de traditionellt ”kvinnliga” hushållssysslorna. Men det betyder också att kvinnor måste släppa lite av kontrollen och det kan vara besvärligt för vissa, säger Aleksander Perski.

Just att släppa på kontrollen är ett av de råd som Perski och hans medarbetare ofta ger till sina patienter. Att sätta rimliga mål och minska prestations-kraven, träna sig i att låta tidningar ligga framme, att ha dammråttor under sängen och att inte ha maten färdig när gästerna kommer – och se att det inte leder till någon katastrof! Bra tips, men det kräver nog en hel del ansträngning för att genomföra i praktiken om man har svårt för stök och röra …

Koppla ner – jobba inte dubbelpass

Förutom det dubbelarbete som hem och familj innebär för kvinnorna så har den nya tekniken och alla dess kommunikationsvägar också skapat en stressfaktor, speciellt om man har svårt att koppla ifrån. Säg den förälder som inte brukar koppla upp sig på kvällen när barnen har somnat för att ”bara kolla lite mejl”. Visst kan det vara skönt att stämma av och ha koll inför morgondagen, men om man inte har disciplinen att koppla av från jobbet när man är hemma så blir det lätt en börda.

– Jag brukar försöka råda mina patienter att begränsa sin arbetstid. Att varva ner på kvällen och koppla bort jobbet, mejlen och telefonen. För om man inte tillåter sig att varva ner på kvällen och koppla bort tankarna på jobbet så blir sömnen lätt störd. Och sömnbrist är ingen bra kombination med stress, säger Aleksander Perski.

Äktenskapet – en stressfaktor?

Den amerikanska familjesociologen Susan Roxburgh har studerat faktorer som förklarar graden av tidspress. I studien (från 2002) kom hon fram till att både män och kvinnor blev stressade av heltidsarbete, barn som bodde hemma, att hjälpa anhöriga, hög inkomst samt höga krav och låg grad av kontroll i arbetet. En annan faktor som var stressframkallande för kvinnor var att vara gift. Männen däremot upplevde inte äktenskapet som stressande. Även frivilligt arbete och hög utbildningsnivå bidrog till tidspress för kvinnor men inte för män.

Antalet barn spelar också en viktig roll för att förklara graden av tidspress, enligt Roxburgh. Men det intressanta är att tidspresseffekten av ett barn är betydligt större hos kvinnor än hos män.

Jörgen Larsson, tids- och miljöforskare vid Göteborgs universitet, har i sin uppsats ”Om föräldrars tidspress – orsaker och förändringsmöjligheter” tolkat detta som att det delvis beror på att mammor oftast får ta huvudansvaret för barn och hem, men kanske också på att mammor ofta har en mer omfattande ambition om att ge barnen mycket tid och uppmärksamhet.

– Att ha yngre barn är mer tidspressande än att ha äldre barn för pappor – för mammor är det dock lika tidspressande att ha äldre barn som att ha yngre barn.

En annan faktor som ökar tidspressen är att vara ensamstående. Men denna effekt neutraliseras om man bara har barnen boende hos sig varannan vecka, resonerar Larsson i sin uppsats.

Snegla inte på andra

En annan fallgrop, som möjligen drabbar kvinnor oftare än män, men som vi alla faller i då och då, är att jämföra sig med andra. Att se hur grannar, vänner, arbetskollegor fixar och donar hemma, målar om, bygger till, köper nytt, fixar i trädgården och allt det där som man själv aldrig tycks hinna med. Strunta i det! Tänk i stället på allt du faktiskt gjort och inte på det du inte gjort. Det rådet kommer från TV4:s stressdoktor Tomas Danielsson. Han brukar tala om additionsstress, det vill säga den stress man upplever när man ser alla andra runtomkring sig som verkar hinna med allt och göra allt.

– Jag brukar säga att alla borde få ett filter som säger ”det här är bara exempel, ingen har gjort allt”, säger Tomas Danielsson.

Vissa personlighetsdrag finns

Självklart kan man inte enbart dela in stresshantering i kategoriskt manligt eller kvinnligt, även om det finns sådana skillnader. Alla är vi olika lagda och har olika benägenhet att ”falla dit” i stressituationer, oavsett kön. Ärftliga faktorer, tidigare erfarenheter och personlighet – allt detta spelar in. Men forskningen har visat att det dessutom finns vissa som är mer benägna än andra att stressa upp sig, och att en viss typ av personer anses löpa en förhöjd risk att drabbas av utmattnings-syndrom. Det handlar om kreativa, ambitiösa, perfektionistiska och emotionellt engagerade individer som har stort behov av uppskattning och svårt för att delegera, svårt att säga nej till merarbete och som befinner sig i hierarkiska organisationer som till exempel vård, omsorg, skola. Kvinnor mellan 35 och 50 år är över-representerade i denna kategori. Så hur man än vrider och vänder på det är kvinnorna den stora riskgruppen för stressrelaterade sjukdomar och utmattnings-syndrom.

– Jag brukar kalla dessa kvinnor ”prestationsprinsessor”. Det handlar om kvinnor som pressar sig så hårt att vara bäst och duktigast i alla sammanhang – på jobbet, i hemmet, på fritiden – att de till slut faller ihop av stress och inte orkar mer, säger Aleksander Perski.

Strunta i måstena

Vad ska man då göra för att undvika att hamna i prestationsprinsessfällan? Ta dig själv och dina reaktioner på allvar, menar Aleksander Perski. Med sunt förnuft kommer man långt. Börjar du känna dig trött, sover du dåligt, blir du lättare irriterad, kanske glömsk? Ja, då har det sannolikt gått för långt och då är det läge att bromsa.

Så lösningen är alltså att lämna disk- och tvätthögarna därhän, stänga av telefonen och datorn och bara ägna sig åt sig själv, lite oftare än man brukar. Naturligtvis är det inte så simpelt, men man får väl börja med små myrsteg för att nå fram till målet. I kväll ska jag nog låta disken stå och strunta i högen med stryktvätt, för att i stället slänga mig i soffan med en bra bok, ett skönt fotbad och några tända ljus. Vi får väl se om det funkar …

Goda råd för att stressa mindre

  • Begränsa din arbetstid – ingen mår i längden bra av att arbeta dubbla pass, först på dagen och sedan kvällspass efter att barnen har somnat. Försök att vänja dig vid att stänga av, varva ner på kvällen.
  • Prioritera och välj bland olika aktiviteter, träna dig i att säga nej, till andra och dig själv.
  • Sätt rimliga mål och minska prestationskraven, träna dig i att låta tidningar ligga framme, att ha dammråttor under sängen och att inte ha maten färdig när gästerna kommer – se att det inte leder till någon katastrof!
  • Sist men inte minst – var snäll mot dig själv! Stressa inte upp dig av att du måste stressa mindre. Rom byggdes inte på en dag och det är svårt att lära gamla hundar sitta. Det tar tid och envishet att förändra ett invant beteende. Visa uppskattning mot dig själv för att du försöker minska stressen i ditt liv.

Länktips:
www.stressmottagningen.nu 
www.jorgenlarsson.nu


Så tycker vi

Onyx magasin frågade tre personer, hur de upplever stress och om de har några tips på hur man kan stressa mindre.Kerstin Gillberg, 47 år, gift + två barn 19 och 17 år:

1. Vad stressar du upp dig över mest?

– Jag brukar göra ”att göra”-listor både privat och på jobbet. På listorna det kan vara allt möjligt som att fixa en snygg tvättstuga utan en massa tvätt som ska strykas, saker som ska lagas eller slängas. Trädgården, där häcken bör vara trimmad och gräsmattan vara klippt så att man kan matcha upp till grannens, listor över oavslutade projekt i hemmet, kunder som ska ringas, möten som ska bokas, vilka jag bör kontakta. På det stora hela så är det nog jag själv som målar upp en bild av hur det ser ut när jag betat av ”att göra”-listan, som gör att jag blir stressad för att jag inte hinner det.

2. Tycker du att det finns skillnader mellan vad kvinnor och män stressar upp sig över?

– Jag undrar om män sätter upp ”att göra”-listor i lika stor utsträckning som vi kvinnor ofta gör … Jag tror inte det.  Om de gör det så tror jag inte att de listorna innefattar de ”små punkterna”, till exempel hur snygg tvättstugan blir när den är uppstädad och organiserad med korgar i olika färger för smutstvätten och andra korgar för tvättad tvätt …

3. Har du något bra tips för att slippa stressa upp sig?

– Lätt att säga till andra, men svårt att leva upp till själv kanske … Gå inte över styr – ingen har dött av en stökig tvättstuga eller lite dammtussar i vrån. Ha inte för långa listor, beta av dem och belöna dig själv när du gjort det!


Tove Gordon, 36 år, gift + ett barn på 3 år, och en bebis på väg.

1. Vad stressar du upp dig över mest?

– Att jag inte är så duktig och flitig som jag tycker att jag borde vara. Och att jag försöker leva upp till myten med den perfekta familjen; den perfekta, vältränade kroppen; det perfekt stajlade hemmet och den perfekta värdinnan på alla fester man borde ha. Även om jag vet att det är en myt så kan jag gå och stressa upp mig för det.

2. Tycker du att det finns skillnader mellan vad kvinnor och män stressar upp sig över?

– Ja, jag tror inte att män stressar upp sig lika mycket över de val de gör i livet. Jag tror att kvinnor har lättare att stressa över de små och kanske obetydliga sakerna, medan män är lite mer tävlingsinriktade och kan stressa upp sig över att inte hålla samma takt vad gäller jobb, befordran, hem och barn som polarna.

3. Har du något bra tips för att slippa stressa upp sig?

– Jag skriver listor på allt jag måste göra, då känns det lite lugnare och enklare att komma ihåg allt. Ett annat bra tips om man redan känner sig stressad, är att hitta en lugn vrå (kanske toaletten om det inte finns något annat ställe) och bara stänga om sig för några minuter, släcka lampan, andas och tänka på något annat för en liten stund.


Peter Wiklund, 43 år, sambo, sju barn mellan 6 och 19 år.

1. Vad stressar du upp dig över mest?

– Blir sällan stressad, men när jag blir det brukar det bero på bristande kontroll. Jag brukar ha många bollar i luften, både i jobbet och privat, och för det mesta har jag koll på alla bollar. Men inte alltid.

2. Tycker du att det finns skillnader mellan vad kvinnor och män stressar upp sig över?

– Knappast. Jag tycker väldigt mycket runt om mig pekar på det man enkelt kan kalla individuella skillnader, snarare än könsrelaterade. Mycket stress verkar bero på livssituationen, och det är klart att den kan vara traditionellt ”manlig” respektive ”kvinnlig” – och då skulle man givetvis kunna peka på skillnader.

3. Har du något bra tips för att slippa stressa upp sig?

– Det jag gör reflexmässigt är någon form av medveten närvaro, eller mindfulness om man så vill. Fokusering och prioritering helt enkelt. Det funkar för mig, men det beror förstås på vad man blir stressad av.


Av Karin Cedronius

Lämna gärna en kommentar

Your email address will not be published.