Om vänner

Jag måste vara den enda i världshistorien som missat tv-serien Vänner. Men å andra sidan saknar jag ju också bil och har heller aldrig åkt slalom. Troligen kommer snart moderskeppet och plockar upp detta ufo …

Men därmed inte sagt att jag inte har några vänner. Tvärtom!

Barndomsvänner

Vissa vänner klarar sig förbi slå-varann-i-huvudet-med-en-spade-stadiet, medan andra skiljs åt redan i sandlådan. En av mina  ”äldsta” vänner gjorde sin entré redan i mellanstadiet, och kom till mitt födelsedagskalas. Då var mest Barbiedockornas outfit i fokus. Medan fokus åren därpå hamnade på killar och egna outfits. Till och med egenhändigt sydda sådana! Mer bestående är dock stygnen i vänskapen.

Studietidsvänner

Vänner från universitetet, vad gjorde man utan dem? Förfester, studentdiscon, långa pluggnätter och stöd i vått och torrt. För att inte tala om timslånga telefonsamtal kring ämnet ”Jag har tentaångest och ingen tid att plugga!”.

Jobbvänner

Chefen – en ängel eller djävul? Varför gjorde Gabrielle så i senaste avsnittet av Desperate Housewives? Och kan nån, snälla, förklara igen att ”din mamma inte jobbar här”… Vardag på ett vanligt kontor.

Men som egenföretagare har man inte alltid de närmaste kollegorna intill. Så skönt då att bo i en liten stad, med krypavstånd till lunch- och nätverksträffar. Och ingen finns längre bort än ett enkelt sms.

Barnens-föräldrar-vänner

I början avhandlar man blöjor, konsistens och frekvens. På BVC. I slutet vin, konsistens och frekvens. På krogen.

Grannvänner

Låna socker? Nej, grannar är så mycket mer. Varför inte bjuda alla på gemensam glöggfika? Kräftskiva eller gatuparty? Någons svärfar klipper äppelträd, en annan fixar rör. Och promenadkompisen finns bara en vinkning bort.

Vuxenvänner

Nya vänner på ”äldre dar”? Inte alls omöjligt. Via öppet sinne och humor, är alla vägar öppna. Själv bytte jag liv, från storstad till småstad. Och i Den Lilla Staden har jag funnit själar som alltid måste ha funnits där. Just där vid min sida, i ett tidigare liv. Vänner for life.

Sist, men inte att förglömma:

Blogg- och Twitter-vänner

Man har (oftast) aldrig setts IRL. Man delar sitt livs innersta, helt utan förbehåll och skyddsnät. Och man ser varandra. Bortom titlar och utseenden. Leve sociala medier!

Vilka vänner har du?

Välkommen att diskutera på vår Facebooksida.

Av Anna Ström Åhlén

Lämna gärna en kommentar

Your email address will not be published.