Göran Adlén

De senaste åtta åren har han hållit 1 650 föreläsningar och inspirerat sammanlagt 150 000 människor med sina insikter och åsikter om framtidens trender. Göran Adlén är en riktig inspiratör som nu skriver en bok om vad som har inspirerat honom. Och det är framför allt människor.” Alla människor har en intressant historia att berätta, om man bara orkar lyssna”, menar Göran.

Han bubblar av glädje och energi när han står på scenen. Och även när han förmodligen har hållit samma presentation många gånger förut, så framför han sina budskap som om han har just kommit på dem. Som en frisk fläkt fångar han publiken med sin helt egna stil.Hans presentation är en angenäm blandning av överraskande insikter och åsikter, entusiasm och humor. Göran inspirerar och öppnar ens ögon och när man går därifrån, då ser livet plötsligt mycket enklare ut. Onyx träffade honom i hans hemstad Strängnäs för ett samtal om hans karriär som trendanalytiker. Och framför allt om ämnet som hans nästa bok kommer att handla om: inspiration.


Foto: Kagan Event & Agency

De senaste åtta åren har Göran Adlén hållit 1 650 föreläsningar och inspirerat sammanlagt 150 000 människor med sina insikter och åsikter om framtidens trender.

Från början är Göran civilekonom. I många år jobbade han som projektledare, creative director och byråledare inom reklambranschen. Han har varit vd för ett industriellt innovationsföretag och han har arbetat med marknadspolitiska frågor på Industriförbundet. Samtidigt har han i många år undervisat i marknadsföring och marknadsanalys på IHM Business School i Lund. De många människor han träffade och den breda kunskapen han samlade under alla dessa år bidrog på ett oväderligt sätt till uppbyggnaden av plattformen för det han började jobba med 2002: trendanalyser.

Sedan dess har han publicerat totalt åtta trendrapporter, som speglar aktuella trender inom ledarskap, arbetsmarknad, marknadsföring, marknads-kommunikation och globala trender. Trendrapporterna är naturligtvis väldigt intressanta för företag, som kan använda dem för att förbereda sina strategier inför framtida utvecklingar. Men även för privatpersoner finns det mycket att hämta där. Göran förklarar:

– Insikt i trender ger dig som individ möjlighet att reflektera och fundera över hur du vill förhålla dig till utvecklingarna inom samhället. Du kan fråga dig själv: stämmer det han säger och om det stämmer, hur ska jag agera utifrån det?

”Våga göra nya saker och tänka i nya banor,
älska det du gör och snacka inte så mycket om
det, gör det i stället.”


Foto:
 Per Sandberg

Skapa förändringar

– Vi rusar på och kör 180 km/timmen med allt vi gör, fortsätter Göran. Vi stannar upp väldigt lite för att tänka till och reflektera över vad det är vi ser omkring oss.

Och det är där han anser att han fyller en funktion.

– Att analysera trender och att göra människor medvetna om vad som kommer att hända, är mitt sätt att skapa förändringar. Det finns så mycket man tror man borde göra, men det är så få som verkligen gör det. Oftast är man rädd. Jag vill hjälpa människor att själva tänka till och våga förverkliga sina drömmar. Jag har tre nyckelord, både privat och affärsmässigt: våga, älska och spring. Våga göra nya saker och tänka i nya banor, älska det du gör och snacka inte så mycket om det, gör det i stället.

Men hur blir man trendanalytiker?

– Trender är inte något som man kan plugga eller forska på, på det traditionella sättet, säger Göran. Jag har alltid haft ett brinnande intresse för allt som händer. För att kunna analysera trender måste man lita mycket på sin egen intuition. Man måste se vad som händer och reflektera över detta i stället för att bara rusa förbi med ett tunnelseende som många människor gör. Men det räcker inte bara med det. Jag är mycket ute på nätet, jag lever faktiskt på nätet. Och jag läser väldigt mycket tidningar och träffar otroligt mycket folk. På det sättet hittar man väldigt många spännande saker.

Göran förklarar vidare hur han jobbar:

– Sedan är man som en kriminalare eller en utredare på polisen: man måste lägga sitt pussel och hitta indicier, korskoppla olika saker man ser och på så sätt hitta trender. Ett bra exempel är det där med ”äktheten”: allt ska vara äkta numera. Då kan man plötsligt hitta likheter mellan byggsektorn och livsmedelsindustrin: råvarorna ska vara äkta, både när det gäller byggandet och när det handlar om mat. Lägger man samman alla dessa saker då ser man helt plötsligt en äkthetstrend.

Ingen fluga

I de flesta fall har Göran haft rätt när det gäller trenderna som han har förutspått, men inte i alla.


Foto: Kagan Event & Agency

– Jag hade totalt fel när det gällde Facebook. Jag och många andra trodde inte på den enorma kraften den trenden skulle ha; vi trodde Facebook skulle vara en fluga. Nu har det blivit så väldigt stort: det finns mer 450 miljoner människor på Facebook och man tror att det kan nå upp till en miljard runt årsskiftet. Jag hade aldrig trott att det skulle bli så stort. Facebook kommer att vara kvar, tror Göran, bara i andra former än i dag.

– När allt blir mainstream, då letar man efter exklusivitet. Vi kommer därför troligtvis att se exklusiva små nätverk på Facebook, på kanske 30 eller 40 personer, där det finns ännu mer personliga relationer och där det är ännu enklare att kommunicera. Och nätverken kommer att vara mer nischade: är man på jobbet då vill man vara på ett nätverk som hänger ihop med jobbet, men är man hemma då vill man kanske vara på ett nätverk som handlar om matlagning.

Göran lever som han predikar: han vågar, älskar och springer. Nu har han bestämt sig för att ta ett nytt steg och sluta skriva trendrapporter. Betyder det att han även kommer att sluta med trendanalyser?

– Nej, jag ska absolut fortsätta analysera trender och jag kommer även att fortsätta föreläsa. Men det blir inga fler trendrapporter. I stället fokuserar han nu på sin fjärde bok som kommer ut den 18 augusti: ”Lilla inspirationsboken om stora saker”.

”Vi behöver inspiration som
ett litet mentalt andningshål.”

– Anledningen att skriva boken var framför allt att jag har tröttnat på alla dessa coacher som kommer med sina snusförnuftiga råd och tiopunktslistorna om hur man ska vara i livet. Då kom jag på tanken att skriva en bok själv. Boken innehåller mycket av vad jag har lärt mig, med mängder av citat av de klokaste personer som jag tycker finns, citat som har inspirerat mig. Och har det inspirerat mig, då kan det kanske också inspirera någon annan. Fastän det har tagit honom ett helt år att skriva boken, kommer den inte att innehålla mycket text.

– Jag har skrivit den i ett format som mest liknar Facebook och Twitter. Men det är faktiskt mycket svårare att skriva korta texter än långa: i genomsnitt har jag aldrig hunnit skriva om mer än fem citat per dag.

”Lilla inspirationsboken om stora saker” är inte den första boken Göran skriver, men, som han själv säger: –Jag har aldrig varit så nöjd, ivrig och förväntansfull själv som jag är över den här boken. Den här boken är skriven med passion rakt igenom.

Boken är byggd på de 17 lyckas-faktorer som Göran har i livet, som består bland annat av att våga, älska, göra, fokusera, skratta, kämpa, vila, njuta och att vara dig själv.

– De är just mina lyckas-faktorer, för en annan kan det vara flera eller färre. Det viktigaste är att man definierar dem själv och för att kunna göra det är det viktigt att fundera och fråga sig själv: vad är lycka för mig?
Men vad är egentligen inspiration?

– Inspiration är väldigt olika för olika människor. Coacherna som jag nämnde förut lever på att försöka berätta precis hur allting är. Men det är inte så livet funkar: i slutänden måste man ta alla beslut själv. Det är det jag försöker uppmana till: jag vill ge människor inspiration, tankar kring hur man kan få bränsle själv för att fatta dessa beslut.

Mentalt andningshål

– Vi behöver inspiration som ett litet mentalt andningshål. I dag finns det en otrolig press från omgivningen och pressen kommer på många olika sätt. Ett av de nyaste stressmomenten är just de sociala medierna, där man hela tiden ser vad andra människor gör och då känner man att man kanske inte gör tillräckligt, att man borde göra mer. Det är viktigt att man kan hantera sådana stressmoment.


Foto: Kagan Event & Agency

Göran Adlén bubblar av glädje och energi när han står på scenen.

Frågan är då hur man hittar tid för att få inspiration när man redan har så mycket att göra.

– Det är viktigt att man tar sig tiden att inspireras. Det är egentligen en form av meditation. Men meditation behöver inte ske via meditation. Meditationen kan ligga i en timmes promenad, en cykeltur, i att göra saker som man tycker är roliga och inte bara saker som man tycker man måste göra. Jag har ett citat i boken som lyder ”gör det roliga först, då ligger det ingenting roligt som väntar”. Detta citat säger mycket om mitt synsätt på livet. Göran menar att man måste bestämma över sig själv och inte låta omgivningen bestämma över vad man borde göra.

– Man måsta ta kommando själv och inför allt man gör borde man fråga sig själv vad det tillför livet.

Själv har han förmågan att koppla av mellan alla måsten som även han har.

– Jag tränar ganska ofta och det ger mig väldigt mycket: det är absolut värt den tiden det tar. Visst krockar det ibland med annat, men då gäller det att prioritera. Och jag försöker utnyttja resor för att få tid för inspiration: jag undviker att jobba på tåget eller planet men använder tiden i stället för att vila och tänka. Man behöver sådana moment helt enkelt.

Själv har Göran inte bara en eller två inspiratörer, för honom är alla människor han träffar en inspirationskälla.

– Många gånger lyssnar vi inte, utan vi förbereder vår nästa egna replik. Men alla människor har någonting intressant att berätta om man bara orkar lyssna. Var man än är, om man är på gymmet, sitter i bastun eller i taxin: om man bara orkar lyssna då finns det väldigt mycket inspiration att snappa upp. Och framför allt barn kan ge mig mycket inspiration, eftersom de oftast ser på saker på ett helt annat sätt.

Göran Adléns tips för att hitta inspiration:

  • Köp fem tidningar som du annars aldrig skulle köpa. Köp till exempel en tidning om tatueringar, om du aldrig brukar göra det, och försök förstå denna värld.
  • Gå runt på stan och bara titta, se dig omkring, gå på ett fik ensam och titta, lyssna.
  • Bryt mönstret och gör någonting som du aldrig brukar göra.
  • Ta dig tid för inblick, reflektion och inspiration och unna dig det som inspirerar dig.
  • Blir din egen amatörpsykolog och coacha dig själv.
  • Sluta säga ”jag hinner inte” och gör mer av det du tycker är roligt.
  • Läs ”Lilla inspirationsboken om stora saker”, min nya bok som kommer ut den 18 augusti.

Böcker av Göran Adlén:

2005: Framtiden är inte vad den brukade vara, en inspirationsbok om vad som händer i samhället när det gäller ledarskap, arbetsmarknad, nya kundgrupper och nya sätt att bygga varumärken och nå fram till kund-grupperna med marknadsföring. Boken blev utsedd till Årets Ledarbok 2005.

2007:
 Konsten att bli något utöver det vanliga, en inspirationsbok som handlar om hur du ska lyckas få fram din passion och bygga ett personligt varumärke.

2008:
 Lev ditt liv med mod & passion, en bok som uppmanar dig att lyssna lite mer på dig själv och vad du själv vill. Den ger råd och tips så att du kan våga förverkliga dina drömmar och leva det liv som du egentligen vill leva.Det här är Göran:

Namn: Göran Adlén.
Ålder: 52
Bor: I Strängnäs och på Gotland.
Familj: Fru Carin och tre söner i tonårsåldern: Victor, Felix och Pelle.
Intressen: Mitt jobb, träning, matlagning och golf.
Största passion: Livet i sig.
Musik: Allt möjligt, jag vill fånga in influenser från allt som finns.
Motto: Om man önskar att ens drömmar ska gå i uppfyllelse är det
bäst att vakna först.
Webbplats: www.adlen.nu

Göran väljer …

I varje nummer av Onyx får huvudintervjupersonen välja en välgörenhetsorganisation som vi kommer att skänka en del av annonsintäkterna till.

Göran Adlén väljer Barncancerfonden: ”Ett barn som drabbas av cancer
är det största traumat som finns. Barncancerfonden gör ett jättebra jobb
och de gör det på ett väldigt trovärdigt och lågmält sätt.”

Av Mirjam Jonker

Lämna gärna en kommentar

Your email address will not be published.