”Jag älskar de svenska traditionerna!”


För länge sedan – många år innan vi flyttade till Sverige och även långt innan tanken att flytta ens hade slagit oss – bestämde vi oss för att ta en långhelg i Stockholm. Av alla möjliga helger valde vi midsommarhelgen. För visst skulle det bli kul att uppleva midsommarens fest bland svenskarna? Att ha party på riktigt i en av Europas vackraste städer!

”Stockholm var totalt folktomt.”

Det blev minsann en stor besvikelse. För Stockholm var totalt folktomt. Vi vandrade genom övergivna gator, åt mat på en av de få restauranger som inte hade stängt och förstod ingenting när personalen förklarade ödsligheten med ”det är ju midsommar …”. Vadå, då borde ju alla vara ute och festa?!

Först efter att vi flyttat hit började jag förstå bakgrunden till det övergivna Stockholm denna midsommarhelg. Och det varade inte länge innan jag
blev en av de mest hängivna efterföljarna av de svenska traditionerna runt midsommar. Likaså runt valborg, påsk, lucia och jul: inte en chans att jag är bortrest då, jag bara måste vara med!

Det jag tycker är väldigt speciellt är att traditionerna inte är någonting som bara äldre människor värnar om. Även unga massförflyttar sig till landet, dansar kring majstången och hoppar runt i takt till ”Små grodorna” på midsommarafton. Ung och gammal samlas kring Kalle Anka klockan 15.00
och spanar efter mandeln i risgrynsgröten på julafton. Och det finns väl ingen svensk som inte börjar längta efter semlor redan i januari eller vill gå miste om en kanelbulle på kanelbullens dag?

Inte heller är det bara en privat angelägenhet: traditionerna påverkar hela samhället. Det är helt okej att komma sent till jobbet på luciadagen, för man måste ju vara med på luciafirandet på dagis eller skolan. Och sedan finns det förstås lussekatter till fika. Det är fullständigt accepterat att det inte går att nå företag och att affärer är stängda halva dagen innan jul- eller midsommarafton, för man måste ju hinna till landet och/eller släkten innan högtiden drar i gång.

”Jag upptäckte att det var okej att
komma sent till jobbet på luciadagen.”

Dessutom finns det till nästan alla tillfällen inte bara en utan ett helt batteri visor att välja bland, som de flesta dessutom kan utantill. För mig, som inte kan komma på en enda vår- eller sommarsång på mitt modersmål, är det riktigt imponerande!

Är det som nysvensk då inte svårt att veta hur man ska göra? Nej, det är det inte alls. Man behöver bara gå in i första bästa mataffär, och där finns alla maträtter som ska ätas till midsommar, jul, påsk eller lucia prydligt utställda på rad: det går inte att missa. Att jul-, påsk- och midsommarmaten är nästan likadan underlättar saken ytterligare.

”De svenska traditionerna
var, och är fortfarande, 
en härlig
upptäcktsresa, tycker jag.”

De svenska traditionerna var, och är fortfarande, en härlig upptäcktsresa, tycker jag. Även om det förmodligen också finns svenskar som inte gillar traditionerna och väljer bort dem, så känns det ändå som om de flesta uppskattar dem och håller dem vid liv. Något som skapar ett starkt band mellan människor och en djup samhörighetskänsla.

Men antagligen har jag inte upptäckt alla traditionerna än. Till exempel förstår jag inte riktigt varför polisen utför alkoholkontroller klockan 10.00 på luciadagen. Finns det kanske någon hemlig luciafrukosttradition som omfattar sprit och som jag inte har listat ut än?

Av Mirjam Jonker

1 Comment on ”Jag älskar de svenska traditionerna!”

  1. Trevlig artikel! Du har verkligen ”träffat rätt” i din beskrivning. Detta borde alla nyanlända läsa.

Lämna gärna en kommentar

Your email address will not be published.