”Etiketter sätter man på
julklappar – inte på människor.”

Jonas föddes med navelsträngen runt halsen. I nära 40 minuter kämpade han utan att få något syre. Han överlevde men syrebristen medförde att han fick en CP-skada. Att leva med ett synligt handikapp innebär att människor bemöter en annorlunda. Men Jonas vägrar att vara ett offer ─ han är ju inte bara CP-skadad utan så mycket mer. Framför allt är han Jonas.

Nackdelen med en CP-skada är att det syns direkt att man är annorlunda. Man kan inte dölja det som man kan göra med vissa andra handikapp. Men precis samma anledning går att se på som en fördel. Jonas behöver inte låtsas vara någon han inte är.

– Det brukar ta lite extra tid att få förtroende av omgivningen, säger Jonas. Det tar längre tid att visa att man faktiskt är rätt normal trots allt. Och visst är han lika normal som vem som helst. CP-skadan är bara en av bitarna i pusslet Jonas. Utöver det är han också make, han är företagare, författare, golfare och kaffeälskare.

– Det är klart att jag inte förnekar min skada, säger han. Men jag är så mycket mer. Att hitta frizoner från mitt handikapp är väldigt viktigt för mig. När jag ser på film, läser böcker eller är med vänner försvinner mitt handikapp och då är jag bara Jonas.

”Etiketter sätter man på julklappar ─ inte på människor” är titeln på en av Jonas böcker. Att det mänskliga kategoriseringsbehovet leder till att vi placerar våra medmänniskor i olika fack vet vi. Men Jonas, som hela sitt liv har tillhört handikappfacket utan att be om det, tycker att det blir lite begränsande.

– På samma sätt som en elektriker inte bara vill tillhöra gruppen elektriker, vill inte jag bara tillhöra gruppen handikappade. Alla människor är alldeles för komplexa för att tillhöra bara en enda grupp. Men det är väl mänskligt att vilja ha en bild av folk snabbt, människor gillar att veta vilken typ av person man är. Jag möter dagligen folk som tror att jag är knäpp. De pratar bebisspråk med mig och försöker hjälpa mig fast jag inte har bett om hjälp. Det tycker synd om mig även fast jag inte tycker synd om mig själv. Det är så klart jobbigt, men jag är van.

Utöver CP-skadan föddes Jonas också med en stor portion envishet och det hjälper till att hantera motgångarna i livet. När dystra framtidssiare spådde Jonas framtid fick han höra att han aldrig skulle kunna gå, aldrig kunna bo ensam, att han skulle behöva leva på bidrag från staten hela livet. Men det liv Jonas ville ha såg ut på ett helt annat sätt. Och med hjälp av envishet och stöd från familj och vänner kunde Jonas göra sig av med rullstolen, flytta hemifrån och bli självförsörjande.

– Har jag en sadistisk sida så är det nog att jag älskar när någon säger ”det där klarar du aldrig”, säger han. Då tänker jag att just precis det ska jag klara. Men visst är mötet med fördomar extremt jobbigt. Jag har blivit nekad att börja på lärarutbildningen, jag har fått nej när jag sökte jobb hos en stor klädkedja med motiveringen att jag skulle skrämma kunderna. Andra har inte ens velat träffa mig för jobbintervju när jag har sagt att jag har en CP-skada.

Jobbsökeriet har inte varit helt lätt. Jonas berättar om sitt personliga moment 22. När är det egentligen rätt läge att tala om att man är CP-skadad?

– Inget blir särskilt lyckat, säger han. Skriver jag exempelvis att jag är CP blir det ingen intervju men skriver jag att jag absolut inte är CP blir intervjun en aning stel om man säger så.

En framgångsrik karriär har det blivit ändå. Jonas löste helt enkelt problemet genom att bli egen företagare. Han reser landet runt och håller föreläsningar om handikapp, fördomar och motivation och har också gett ut flera böcker.  För att fira det han uppnått i karriären så här långt ─ över 1 000 föreläsningar både i Sverige och utomlands och närmare 50 000 sålda böcker.

Våren 2013 ger sig Jonas ut på stand up-turné. Det speciella sättet att blanda humor och allvar är det som har gjort Jonas till den uppskattade föreläsare och författare han är. Hans livsresa lämnar ingen oberörd och publikens respons är positiv.

– Jag gillar att stå i centrum, säger han. Och så gillar jag att få människor att skratta och tänka till lite.

Namn: Jonas Helgesson
Familj: Fru Hanna
Bor: I Lund
Gör: Föreläsare och författare, läs mer på jonashelgesson.se

Av Mari Wretström

Lämna gärna en kommentar

Your email address will not be published.