Sommar 2010       

 
Innehåll

Månadens profil
Göran Adlén

Artiklar
Vänskap i Facebookåldern

Hur fattar vi rätt beslut – på rätt sätt?
Burnout vs boreout

Har Gud blivit "någonting"?
Det stora steget
Från Eskilstuna till New Delhi

Rakt på sak


Krönikor & Funderingar
Det var en gång ...
... en roman som ville bli skriven


Äpplet

Innehåll

Nyhetsbrev


Vill du få ett nyhetsbrev när Onyx kommer ut med ett nytt nummer?

Registrera
dig här!


 

 
 
 
 
 

Vänskap i Facebookåldern
Av Anna Ström Åhlén

En del har flera tusen, andra bara tio. Men de flesta delar dagliga rapporter om middagsmat och vardagsliv. Det handlar om ”vänner” på Facebook. Har du tappat kontrollen över din vänkrets? Eller vill du berätta för hela världen att du just nu steker köttbullar? Onyx har tittat närmare på vänskap och fenomenet Facebook.

Jag har 97 vänner. I alla fall enligt Facebook, i skrivande stund. Nästan hundra personer, som kan se alla mina statusuppdateringar om fredagsmys och val av middagsmat. Men är de verkligen riktiga vänner? Och hur gick det här till?

Vi backar bandet till strax före jul, då undertecknad var en inbiten motståndare till det sociala medium som kallas Facebook. Och, ska jag tillägga i rättvisans namn, helt okunnig om både dess möjligheter och fallgropar. Men så tog nyfikenheten, i kombination med visst grupptryck, överhanden – och vips hade jag ett eget konto.

Nära och ytliga

Vänkretsen fylldes sakta med säkert på, främst med nära och kära, alltid med små rapporter: ”Anna och Karin är nu vänner”. (Som om vi nyligen grävt ner stridsyxan?!) Innan jag visste ordet av fanns plötsligt ytligare bekantskaper
med, som forna arbetskollegor och konsulter. Liksom gamla klasskamrater
från högstadietiden! Och här ska erkännas att det minsann skickats en del förfrågningar från mitt håll också. För det hör till saken: ”vänner” läggs till och tas bort, allt med ett enkelt knappryck. Nu sitter jag här med nästan hundra
”vänner”, medan andra nöjer sig med tio och åter andra ståtar med tusentals!

Riktig vänskap?

Vänskap i verkliga livet tar tid att bygga upp – och vårda. Eller IRL (”in real life”) som det heter numera, för att särskilja livet i cyberrymden från det jordiska.

En verklig vän är för mig någon närstående, som man kan lita på i vått och
torrt. Någon som har samma grundläggande värderingar och som har ”undertecknat kontraktet” med lika delar givande och tagande. För nog handlar vänskap om ett slags kontrakt, med visserligen oskrivna, men tydliga spelregler. Den som bryter mot vänskapskontraktet är helt enkelt inte längre en vän. Alla som upplevt svek, vet vilken tung process det kan vara att utesluta någon från vänkretsen. Eller att själv bli utesluten.



Men hur fungerar det på nätet? Handen på hjärtat: inte har de flesta av oss ett hundratal verkliga vänner, som vi kan anförtro oss åt? Inte skulle vi i verkliga livet ringa upp en före detta arbetskollega och berätta att vi just nu steker köttbullar? Men Facebook formligen flödar över av just sådana rapporter som ”Väntar på bussen” och ”Är arg”. För att inte tala om alla bloggar, där känslor och privatliv vänds ut och in, helt öppet för kommentarer från okända läsare.

Är folk över huvud taget intresserade av mitt val av middagsmat? Eller att jag just har spillt popcorn på mattan? Ja, tydligen tillräckligt många för att få
Facebook till ett större forum än Google, vad gäller antal besökare. I alla fall i USA.

Nyfikenhet och enkelhet

– Driften att uttrycka sig och få uppmärksamhet har funnits hos människan genom alla tider, säger Magnus Lundin på Gamsun Media. Det har även nyfikenheten för andras privatliv. Det revolutionerande som de olika sociala plattformarna har möjliggjort är att snabbt, impulsivt, och otroligt enkelt göra precis det. Då föds statusar som "Läser en bok", "Kollar på film" och "Steker köttbullar" – och även intresset för dessa.



Magnus Lundin jobbar med sociala medier och marknadsföring online. Han vill inte kalla sig expert: ”Allt du kan göra i verkliga livet – tv, tidningar, radio, mässor, event – kan du göra online. Och den som påstår sig vara expert på allt detta, saknar djupare självkännedom” skriver han på sin webbplats. Däremot kallar han sig gärna generalist, någon med stor kunskap om internet som helhet med förståelse för hur man avläser resultat och att detta sker till rätt avkastning.

Olika plattformar – olika regler

När det gäller ”vänner” på Facebook kanske man inte ska haka upp sig alltför mycket på själva termen. Hela webben är numera social, betonar Magnus Lundin, och fler och fler kommunicerar via multipla plattformar. Kommunika-tionen på de olika plattformarna skiljer sig ganska mycket åt, liksom definitionen av en "vän". På Twitter kallas en ”vän” för ”follower” och på LinkedIn ”connection”. Sedan får man inte glömma att olika plattformar har olika spelregler. Twitter och LinkedIn har en begränsning på 140 tecken per inlägg.

– Den som håller samma frekvens på inlägg på Facebook som på Twitter, skulle uppfattas som ”spammig” av sina vänner, säger Magnus och betonar vikten av att ha koll på de olika inofficiella reglerna, för att inte få dåligt anseende. Det gäller förstås såväl företag som privatpersoner.

Vad ska då de växande vängrupperna och nätverken leda till i framtiden? Finns det några faror med utvecklingen?

Nej, inte enligt Magnus Lundin, vare sig när det gäller Facebook eller andra sociala plattformar. Han menar att den moderna människan kommer att bli bättre och bättre på att filtrera det massiva informationsflöde som skapas av de stora "vängrupper" hon knyter an till.

Dessutom kommer framtidens Facebookanvändare att ha klart och tydligt avgränsade användningsområden för sina olika kontaktgrupper. Det många inte känner till, är nämligen att Facebook faktiskt har lösningar för de svällande vängrupperna.

Begränsade listor


En lösning, som Magnus själv använder sig av, är att dela vängruppen i olika listor.

– Jag har gjort en "begränsad lista" på min Facebooksida, berättar han.
I den ligger de personer som jag inte har någon mer ingående relation med,
som till exempel globalt anknutna affärskontakter jag aldrig personligen träffat.



För den begränsade listan har Magnus satt upp vissa regler. Personerna
där kan till exempel inte se något av de foton som han har blivit "taggad" (namngiven) i. De kan inte heller se vissa av hans statusuppdateringar eller viss typ av personlig information.

Att detta är en lösning som Facebook faktiskt tillhandahåller, är mer än jag själv kände till. Plötsligt känns den svällande vängruppen inte så ohanterlig längre.

Dold status

Men det finns fler vägar att gå. Facebook ger oss möjlighet att själva välja
hur publika våra statusuppdateringar ska vara. Man kan till exempel, genom inställningen ”Anpassad”, dölja statusen för vissa personer eller för vissa grupper. Dessutom kan man göra detta till sin standardinställning.

– Att kunna göra de här valen är mycket viktigt, särskilt ur ett företagsperspektiv, betonar Magnus Lundin.

Jag kan inte annat än instämma. För vem vill att kunder och kollegor ska ta del av detaljerna från helgens fyrtioårskalas? Eller de privata bilderna från Beach 2010.

Vänskap med campusmentalitet


Åter till vänskapsbegreppet online. Att Facebook startade i amerikansk campusmiljö, förklarar onekligen en del av dess syn på vänskap. Visst finns känslan av studentgemenskap, en slags massvänskap där man alltid kan kasta ut ett ”hej, vill du hänga med mig?” och enkelt knyta nya kontakter.

Enligt den amerikanske journalisten Charles Petersen är detta en del av förklaringen till Facebooks framgång. I New York Review of Books har han skrivit, att på Facebook och campus är ”alla en vän eller potentiell vän som har godkänts av en myndighet”. Men om Facebook ska överleva, anser han att en anpassning måste ske till det verkliga sociala livet. Något som jag själv är benägen att instämma i. För nog ligger det något i talesättet: ”Den som är vän med alla har ingen vän”.


Magnus Lundin, Gamsun Media.

Slipade människor med social potential

Hur går det då med den personliga integriteten, när man har vänner på nätet?
Äventyras den inte? Nej, något sådant begrepp finns inte ens på internet i dag, menar Magnus Lundin.

– Så fort du besöker Google, lagras en så kallad cookie på din dator, som sedan sparar vad du sökt på samt vad du sedan klickat på. Du måste vara otroligt aktiv med din ”doldhet” om du ska lyckas ha en. Som exempel har Facebook upphovsrätt till alla dina bilder och sökmotorer indexerar din personliga blogg så att den hittas med lätthet via sökresultaten.

Framtiden ser dock Magnus bara an med positiva ögon.

– Människan har äntligen fått uttryck för hela sin sociala potential, avslutar han. Och genom verktyg som Facebook och Twitter kommer hon att bli mer och mer slipad i det digitalt bebodda samhället.

Ingen fara att lägga till några fler vänner alltså. Vi ses på Fejan!


Så tycker vi

Niclas Norén och Laila Nolvi är två olika användare av
Facebook, en nybörjare och en erfaren.

Onyx frågade vad vänskap på Facebook är för dem.
Och vilka för- och nackdelar finns jämfört med vänskap IRL?



Niclas Norén

Ålder: 44 år.
Antal vänner på Facebook: 17


”Jag har nyss anslutit mig till Facebook och har inte
hunnit kommunicera så mycket. Men tanken att vara med
är att försöka hitta vägar till fler affärer, framför kommunikation
med vänner. Jag är lite gammaldags och föredrar att vårda
vänskap genom fysiska möten.

Fördelarna med nätet är ju definitivt att enkelt och snabbt kunna
kommunicera oftare än man hinner träffas. Nackdelarna för mig är att
man lätt ”snöar in” och sitter för länge. Det är svårare att läsa av reaktioner
och humör i en diskussion, och därmed lättare att missförstå."



Laila Nolvi

Ålder:
39 år
Antal vänner på Facebook: 258

”Vänskap är nog vad den alltid varit. Omtanke och ärlighet bland annat.
I och med kontakter, vänner, på internet har den breddats på ett ganska så underbart sätt. En del vänner är man närmare, medan man känner andra mer ytligt. Precis som i verkliga livet.

Jag tycker nog att det är en fördel att man kan ha fler vänner så här. Man kan inte åka hem och hälsa på eller fika med 258 stycken. Det funkar liksom inte. Men man kan bry sig om och umgås ändå. Och så klart lära känna och träffa de som man kommer lite närmare. (Om man inte redan känner dem. För jag har många som jag känner IRL på Facebook också.) Jag älskar att lära känna nya människor, utan att det är ytan och första intrycket som spelar den största rollen.

En nackdel är kanske att det lite närmare saknas. Men man kan ju inte vara nära vän med så många ändå.”

Fotnot:
Vid publiceringen av Onyx, har Anna 113 vänner, Niklas 37 och Laila 293.

Liten Facebook-ordlista

vän = person som är medlem på din sida och följer dina inlägg
status = lägesrapport om vad man gör just nu
tagga = namnge och därmed länka till en person i ett foto
Fejan = Facebook
IRL = in real life (i verkligheten, offline)

Fakta om Facebook

Facebook är efter Myspace den andra största communityn i världen
och en av världens mest besökta webbplatser.

Facebook startades i februari 2004, av Harvardstudenten Mark
Zuckerberg.

Vid starten var sajten bara öppen för Harvardstudenter, men i takt med att populäriteten ökade blev den tillgänglig för Ivy League-skolor, och därefter
de flesta övriga amerikanska och även en del kanadensiska universitet och högskolor.

Totalt har Facebook i dag över 400 miljoner aktiva medlemmar.

Källor: Wikipedia och Facebook

Vill du veta mer?


www.gamsun-media.se

www.facebook.com
www.joinsimon.se




 
 
 
Share |
 
 
Innehåll
Om Onyx Om redaktionen Forum Annonsinfo Kontakt www.onyxmagasin.se